Maisie Dobbs

Originalets titel: Maisie Dobbs (2003)

Författare: Jacqueline Winspear

Första delen i hittills nio delar. varav de tre första har kommit ut i Sverige ännu så länge. De är Maisie Dobbs (2006), Med lätta bevis (2007) och Lögnen (2008).

Boken utspelar sig i mellankrigstidens England med tyngdpunkten på början av 30-talet med en hel del tillbakablickar. Vi får följa Maisies uppväxt och hur hon har formats till den hon är. Vi skulle idag beskriva henne som en person som gjort en klassresa men eftersom det uttrycket inte fanns då så är det endast något som man förstår som läsare. Det blir ett utanförskapet där hon blir mycket ensam även om hon har vänner och välgörare.

Maisie Dobbs är privatdetektiv med ett förflutet som husa och sjuksköterska under första världskriget. En vetgirig flicka som först smyger sig till kunskap i huset där hon arbetar men som så småningom får studera och startar sin egen detektivbyrå. I första boken får man dels följa Maisies liv, dels det fall som hon ska lösa. Blandningen är lagom så man dels lär känna Maisie bättre samtidigt som det vävs ihop med information som behövs för att till slut kunna lösa fallet hon arbetar med.

Det känns som en väl genomarbetad bok med trovärdiga karaktärer och visste man inte att författaren var född 1955 så kunde man tro att hon varit med under denna tid, så “rätt” känns det. Det är lätt att tro på boken, den blir lite som en vän. Språket flyter på, det är lätt att läsa boken. Jag kommer att läsa de följande böckerna, både de på svenska och engelska.

About Brili

Brili lives in Sweden and is a regular costumer at the library. The bookheaps are high beside the bed as the longing for reading often are bigger than the time for reading. But Brili have to read a little bit every night before she goes to sleep. Brili likes a lot of genres, not so much horror and violence thou.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s