Jane Eyre

Jane Eyre – Charlotte Brontë

Original title: Jane Eyre

I give this book 5 stars out of 5 possible.

När Jane Eyres föräldrar dör får hon flytta till sin morbror och moster. När morbrorn dör blir Jane inte alltid så bra behandlad, och hon blir ivägskickad till en uppfostringsanstalt. Efteråt börjar hon jobba som guvernant. Jane Eyre är en av många klassiker man absolut måste läsa.

Någonting som jag tror har stoppat många från att läsa Jane Eyre är de första tio kapitlen. Ja, jag tyckte att de var lite sega. De är en sammanfattning av hennes liv fram till 18-års-åldern då historien egentligen tar fart. Men det är någonting man måste ha för att man ska kunna förstå hur Jane tänker, varför hon gör som hon gör. I alla historier är det inte lika nödvändigt att få veta hur någon har växt upp, det viktiga är hur de lever nu – när historien utspelar sig.

Jag har förälskat mig lite i 1800-talet. Jag upplever böcker som utspelar sig innan elektriciteten på ett annat sätt. Personerna beter sig annorlunda och kulturen är helt olik. Jag älskar att de skriver brev, hur artiga de är när de pratar med varandra, att de använder ett så fint språk. Böcker som Jane Eyre får mig att önska att jag kunde få tillbringa en tid på 1700-1800-talet.

Jag älskar hur karaktärerna är uppbyggda. De byggs hela tiden upp och man får lära känna dem mer ju längre man kommer i boken. Charlotte Brontë är otroligt duktig på att berätta. När jag läser den här känns det ganska självklart att det här har blivit en klassiker. Den blir inte för gammal.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Jane Eyre

  1. Pingback: Oktober 2011 « I read quite a lot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s