Gone – Övergivna

Gone – Övergivna – Michael Grant

Original title: Gone

I give this book 4.5 stars out of 5 possible.

Series: Gone #1

Fortsättes av Hunger och Lögner. Och Plague som inte har blivit översatt än. Och Fear (släpps 3:e April 2012) och jag tror det kommer komma en till som heter Light.

Plötsligt en dag försvinner alla vuxna – alla över 15 år. Hur ska de som är kvar göra? Vem ska stiga fram och leda gruppen? Vad händer när man blir 15? Vad orsakade zonen? Finns det någonting utanför? Vad är det för någonting som händer?

Jag tycker om böcker som är “tänk om…”. Michael Grant funderade säkert “tänk om alla över 15 år plötsligt försvann, vad skulle hända då?” och så skrev han en bok om det.

Den är smart och realistisk på sitt sätt. Man kanske inte tycker att det är så realistiskt att alla över 15 försvinner, men av det som blir kvar. Hur skulle de som blir kvar bete sig? Vilka saker skulle försvinna först? Skulle någon gå in och ta makten? Hur skulle samhället fungera? Den biten känns ganska realistisk.

Jag gillar karaktärerna. Jag gillar Sam. Han tar inte så mycket plats, är lite i utkanten tills någon behöver honom. När någonting händer vet han precis vad han ska göra. Han är inte skrytig över det som hände i skolbussen för länge sedan, han gjorde vad som behövde göras. Jag gillar Astrid. Och Data-Jack, även om han är lite mesig.

Jag gillar hur Michael Grant har byggt upp historien. Hela tiden händer det någonting. Man får reda på lite i taget. Om man får veta för mycket på en gång finns det en stor chans att man inte kan ta upp det som berättas för att det blir för mycket eller så finns det inte så mycket kvar att berätta efteråt. Man får inte heller ge läsaren för lite information så boken bara blir utdragen och på så sätt långtråkig. Man måste ge läsaren en lagom dos av information som blir lätt att ta in, men som samtidigt ger läsaren en anledning till att fortsätta.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Gone – Övergivna

  1. Pingback: Oktober 2011 « I read quite a lot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s