Överenskommelser

Överenskommelser – Simona Ahrnstedt

Original title: Överenskommelser

I give this book 3.5-4 stars out of 5 possible.

Det är i december 1880 på Operan de möts för första gången. Hon – Beatrice Löwenström som bor med sin farbrors familj och som lever ett hårt hållet konventionellt borgarliv. Han – karismatiske Seth Hammerstaal, stadens mest omtalade ungkarl, en av Sveriges rikaste män som aldrig har levt sitt liv efter någon regelbok.

Efter den kvällen tycks de ständigt korsa varandras vägar i Stockholms societet. Seth fascineras av Beatrices intelligens, frispråkighet och hon liknar ingen annan kvinna han tidigare mött. Det dröjer inte länge förrän Beatrice och Seth inser att de är involverade i en mycket komplicerad men passionerad romans.

Men det finns planer och överenskommelser som personer i Beatrices närhet har avtalat – planer som varken innefattar frihet, lycka eller Seth …

Handligen kommer från Simona Ahrnstedts hemsida, det är också den text som finns på baksidan av boken. Klicka på bilden för att komma dit.

Först vill jag bara säga att den här boken är Romance, och om jag har förstått det rätt så är Simona Ahrnstedt just nu den första och enda Romance-författaren i Sverige. Och om jag inte har fått allt om bakfoten så är det rätt många intima scener i Romance-böcker. Så också i denna.

Överenskommelser är Simona Ahrnstedts debut och min första Romance-bok som jag läst.

Jag var lite kluven när jag skulle sätta betyg på den här boken. Jag tycker att det är en riktigt bra handling. Men, den var lite för intim för min smak. Visst, det är Romance – så det är meningen. Fast lite för mycket i min smak.

Boken utspelar sig i slutet av 1800-talet. Jag gillar böcker som utspelar sig för länge sedan.

Jag gillar karaktärerna. Speciellt Beatrice. Hon är stark och smart. Och så blir man lite kär i Seth. Och så ser han inte ner på Beatrice för att hon är kvinna.

Och språket är underbart! Jag älskar böcker som är original på svenska. Och 1800-talskänslan på språket är lite oemotståndligt.

Jag lärde mig ett nytt ord; ostentativ – “avsedd att imponera på, pretentiös, iögonfallande, prålig”.

Som sagt, jag är lite kluven vad det gäller den här boken. Karaktärerna, språket och handligen var bra. Men lite mycket intima scener för min smak och det var ett avsnitt runt mitten av boken som jag tyckte var lite läskig/hemskt så jag var tvungen att lägga undan den ett tag (någon vecka eller så) innan jag kunde läsa vidare . Men jag kunde inte bara sluta läsa för jag var tvungen att få reda på hur den skulle sluta.

Handlingen, språket och karaktärerna får en femma i betyg. Men, eftersom jag tyckte att det var lite för mycket intimt drar det ned mitt betyg till 3,5-4.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Överenskommelser

  1. Bea says:

    OOOH!! VILL LÄSA! Är de din eller har du lånat? 🙂

  2. Pingback: December 2011 « I read quite a lot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s