Vingar

Vingar – Danielle Steel

Original title: Wings

Jag vet inte riktigt hur min betyg-skala ser ut för tillfället. Den omarbetas lite.

Cassie har alltid älskat flygplan. Hon bor i stort sett på sin pappas flygfält där hon fixar med planen. Men hennes pappa låter henne inte flyga – det är inte för kvinnor. Fast Cassie är inte någon som låter sig hindras efter det. Efter att hon nästan krashat i ett jätteoväder vägrar hennes bror att låta henne följa med upp fler gånger. Istället får hon i hemlighet flyglektioner av sin pappas arbetskamrat Nick.

Åh, vad jag blev irriterad över baksidan. När jag hade läst den kändes det som att baksidan avslöjade alldeles för mycket av boken men jag hoppades innan jag började läsa att så inte var fallet. Det visade sig att allt som stod på baksidan hade hänt vid sidan 299 (av 346.5). Det är därför jag brukar försöka undvika baksidor, ifall de skulle avslöja för mycket.

Tänker såhär i efterhand att det kanske inte gjorde så mycket. Men det störde mig lite när jag läste boken att det tog så lång tid innan allt på baksidan hade hänt. Baksidan var lite som en sammanfattning, fast utan slutet. Jag tror att anledningen till att baksidan avslöjade så mycket är att boken går i ganska långsam takt och jag upptäckte själv att det var ganska svårt att skriva en någorlunda bra synopsis. Den jag skrev är bara en liten del av historien, men det känns som att jag skulle avslöja för mycket om jag skrev mer.

Okej, vad tyckte jag om Vingar? Vi kan börja med bra saker.

Det här är en bok om bland annat passion till flygplan. Det är ett annorlunda, men ett kul ämne. Det finns inte så många böcker om just flygplan och flygning – vad jag vet? Inte några som jag har läst i alla fall. Jag tycker om att läsa om nya saker, historier med ämnen jag inte har läst om förut.

Jag tycker om Nick!

Jag tycker att boken går i ett lagom tempo. Den är mysig. Fast, under ganska lång tid av boken hade jag en “snart kommer någonting hemskt att hända”-känsla. Jag hoppades att det inte skulle vara fallet, och jag vet inte riktigt hur det blev med den känslan. Det var nästan att jag tänkte lägga undan boken ett tag och läsa någonting annat i mellan.

I dagens YA tycker jag att det är väldigt mycket “kärlek vid första ögonkastet”, någonting som jag ibland blir lite trött på. Jag tycker inte att det är så realistiskt. Även om författaren försöker slänga in någonting övernaturligt som förklarar varför det är kärlek vid första ögonkastet så fungerar det inte alltid. Därför tycker jag att det är skönt med en omväxling. Den här boken är inte YA, men jämföra kan man ju alltid.

Vad tyckte jag om Cassie? Jag tyckte om hennes envishet och hennes skicklighet med flygplan. Jag gillar att hon inte låter det stiga henne över huvudet. Men, jag gillar inte riktigt hennes naivitet. Men å andra sidan hade inte boken blivit samma sak utan den biten.

Anledningen till att jag började läsa den Vingar var att jag gick en tur på myrorna och såg en hel hylla full med Danielle Steel-böcker. Jag tänkte inte att “de där böckerna måste vara dåliga eftersom det är så många där” utan jag blev nyfiken på vad det kan vara för böcker. Jag tänkte att det troligtvis var någon som tyckte om Danielle Steel och det var samma person som hade lämnat in allihopa. Funderade på om böckerna tillhörde en serie, men så var inte fallet. Eftersom jag blev nyfiken på vad det kunde vara för böcker läste jag på några baksidor och valde sedan denna för att se vad det kunde vara för någonting.

I början var jag lite fundersam, den var inte riktigt som jag hade trott att den skulle vara. Fast, jag hade inte riktigt tänkt mig någonting. Jag förstod inte riktigt varför man fick läsa om den där snubben. Sen visade det sig att det var ju Cassies pappa, och man behövde den där bakrunds-turen.

Jag funderade lite på ålderskillnader när jag läste den här boken. Den utspelar sig innan och i början av andra världskriget. Jag håller inte riktigt koll på vad som räknades som stor ålderskillnad då. Nu skulle 15-18 år vara väldigt mycket, speciellt om ena personen är runt 20. Var det okej då? Det verkade inte så farligt här i alla fall.

Och så har vi Nick. Med en stor passion för flygplan, förnuftig men svartsjuk. Man kan inte låta bli att gilla honom. Nick är klart min favoritkaraktär i den här boken.

Kort och gott: jag tyckte om boken, fast det fanns den här snart-kommer-någonting-dåligt-att-hända-känslan i bakhuvudet. Annars tyckte jag att den mestadels var lite mysig. Favoritkaraktär var Nick. Jag tycker inte om Cassies naivitet.

Jag skulle nog inte ha någonting emot att läsa någon mer bok av Danielle Steel, fast låta bli att läsa på baksidan innan.

Klicka på bilden så kommer du till Danielle Steels hemsida. Där finns det ett utdrag ur boken. Jag ser den lite som prolog även om det är första kapitlet.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Vingar

  1. Pingback: Februari 2012 « I read quite a lot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s