Dödens mästarinna

Dödens mästarinna – Ariana Franklin

Originalets titel: Mistress of the Art of Death
översättning av Ylva Stålmarck

Första delen av fyra om doktor Vesuvia Adelia Rachel Ortese Aguilar, kallad för Adelia.

Boken utspelar sig i huvudsak i 1100-talets England. Adelia har blivit utlånad till Englands kung Henrik II av Siciliens kung för att tillsammans med diplomaten Simon av Neapel lösa de fruktansvärda mord som drabbat Cambridge. Fyra barn har mördats vid olika tidpunkter och stadens judar har beskyllts för brotten, även fast det bara var möjligt vid det första tillfället. Henrik II månar om sina judar, framför allt eftersom han får betydande skatteintäkter från dem men jag som läsare upplever honom också som en mer “modern” person som tänker som vi gör nu. Han tror helt enkelt inte på de rykten som sprids.  Adelia är från början ett hittebarn och har fyra föräldrar. Det ena föräldraparet är båda doktorer vilket också Adelia blev. Hon har dessutom fortsatt sin utbildning och blivit vad vi idag skulle kalla obducent eller patolog. I denna bok beskrivs inte bara hur brott löses utan också hur Adelias egen värld förändras. Hon har levt ganska så skyddat, i ett samhälle som på många sätt liknar det vi har idag med jämställdhet men hamnar i en värld där kvinnor inte får vara läkare och hon inte kan vara den enbart observerande och analyserande människa som hon är van att vara. Naturligtvis möter hon både blivande vänner och fiender.

Jag tycker om den här boken, den ger mig en känsla av att vi är lika varandra vi “moderna” människor och medeltidsmänniskan. Författaren Ariana Frankling, för övrigt en pseudonym för Diana Norman, är som jag ser det en mycket påläst författare som har ett grundligt förarbete innan hon börjar skriva. Det märks att hon är (eller var, hon dog
i januari 2011) journalist. Det är en lättläst bok med bra språk. Jag vill gärna läsa mer som Ariana Franklin har skrivit. Brotten är hemska, hade det inte varit för språket hade jag inte läst klart tror jag, det hade blivit allt för hemskt. Nu vill jag gärna läsa mer om “mina vänner” i boken. Nästa bok heter Dödens labyrint.

About Brili

Brili lives in Sweden and is a regular costumer at the library. The bookheaps are high beside the bed as the longing for reading often are bigger than the time for reading. But Brili have to read a little bit every night before she goes to sleep. Brili likes a lot of genres, not so much horror and violence thou.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s