Midnatssgränden

Midnattsgränden – Rachel Caine

Original title: Midnight Alley (2007)

Series: Vampyrerna i Morganville #3

Andra böcker i serien på svenska: Glashuset (#1), Döda flickors dans (#2)

Jag skrev följande synopsis till Glashuset, första boken i serien:

Clare Danvers är smart. Hon kommer till Morganville för att plugga på college trots att hon bara är 16.5 år (nästan 17). Hon blir osams med fel personer i elevhemmet och ramlar nedför en trappa. Det dröjer inte länge innan Clare börjar leta efter någon annanstans att bo. Hon kommer till Glashuset. Där finns Eve, Shane och Michael. När hon väl kommer till Glashuset inser hon att personerna i elevhemmet kanske inte är det värsta i Morganville.
Man kan läsa hela recensionen här. Om jag själv tittar tillbaka ser jag att jag tyckte att första boken var mycket bättre än jag tyckte att både andra och tredje boken var.

För att undvika spoilers till de tidigare böckerna hänvisar jag till förlagets hemsida om man vill veta vad just den här boken handlar om.

Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om den här boken.

Det som nog spelar mest roll i min tveksamhet är karaktärerna. De känns fel. Åldern stämmer inte överens med hur de beter sig. Men, det må väl vara hänt att om man bor i en stad som styrs av maktgalna vampyrer kanske man inte beter sig som alla andra i samma ålder.

Ett exempel på detta är när någon kommenterar att Claire bara är 16 år. Hon svarar med att hon faktiskt nästan är 17. Det har hon varit i tre böcker nu. Jag har lite svårt att avgöra under hur lång tidsperiod de här tre böckerna har utspelat sig. Antingen har allting (ganska mycket) hänt väldigt snabbt. Eller så var hon inte alls nästan 17 i första boken.

Det fanns också ett ställe där jag stannade på en replik och tänkte att sådär säger väl ingen tonåring i dag?

Samtidigt som jag tycker att karaktärerna inte alltid stämmer och att språket kunde vara bättre vill jag veta vad som kommer hända. Hur allt kommer sluta. Hur kommer Rachel Caine lösa detta? Kommer hon lyckas hålla spänningen uppe i 12 böcker till?

Midnattsgränden är den senaste som har kommit ut på svenska. På engelska fortsättes den av Feast of Fools, Lord of Misrule, Carpe Corpus, Fade out, Kiss of Death, Ghost Town, Bite Club, Last Breath, Black Dawn, Bitter Blood (planeras släppas i november 2012). Bok numer 14 och 15 är inte skrivna än.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s