Cinder

Cinder – Marissa Meyer

Original title: Cinder (2012)

Series: Månkrönikan #1

Cinder är en cyborg. Hon jobbar som mekaniker på en marknad och pengarna går till hennes styvmor. En dag kommer prins Kai och vill att hon ska hjälpa honom. Och sen finns det en bal, en android, en sjukdom, en doktor och en drottning.

Cinder är den första boken av fyra planerade i serien Månkrönikan. Nästa bok är planerad att komma ut under 2013.

I lördags förra veckan sträckläste jag den här boken. Det var den klassiska ”jag ska bara läsa ett kapitel till”. Jag hade tänkt att jag skulle sätta mig och skriva en recension ganska snart efter att den var utläst, men kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var som fått mig att fastna. Jag tänkte att om jag väntade några dagar kanske det var lättare att peka ut de här sakerna. Det var det inte.

Kanske var det den, för mig, nya återberättade Askungen-sagan; en framtid med cyborger och androider, som gjorde att jag tyckte om den. Att det var en ny saga av en gammal.

Innan jag började läsa Cinder var jag tveksam till hur Marissa Meyer skulle lyckas göra en omtolkning av Askungen med robotmänniskor i. Det fungerade alldeles utmärkt.

Det jag kan anmärka på är prins Kai. Jag tyckte att han beter sig lite väl nonchalant och dryg mot de styrande i andra delar av världen. Han må vara en prins, men jag tror att de kanske har en någorlunda uppfattning hur man tilltalar andra högt uppsatta personer.

Sammanfattningsvis var det en bra bok, svår att lägga ifrån sig, en ny variant avAskungen, med fler förtjänster än nackdelar. Jag kommer definitivt plocka upp nästa del när den kommer.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Cinder

  1. Jennifer says:

    Åh, har denna hemma på engelska och är grymt taggad på att se hur Marissa Meyer kommer att omtolka askunge-sagan 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s