Fantomerna

Fantomerna – Mårten Sandén

Original title: Fantomerna (2012)

Series: Petrinideckarna #14

Andra böcker i den här serien: Gömstället, Arvtagaren, Juveltjuven, Gengångaren, Spökskeppet, Skatan, Tvillingarna, Midnattsstjärnan, Piraterna, Bröderna, Geniet, Labyrinten och Tretton

Det börjar med att Oskar cyklar hem till sig, skräckslagen över någonting han sett i kyrkan efter repetitionen till årets julspel. När Peter är där någon dag senare hör han en röst, men ingen är där. Oskar hävdar bestämt att regissören Uladzimir (Vlad) Skurko är en vampyr.

Den första gången jag kom i kontakt med Petrinideckarna var på dagis när de högläste Arvtageren. Några år senare ramlade jag över dem på egen hand och läste alla då hittills utgivna böcker. Efter det har jag läst dem i samma takt de har kommit ut och jag blir lite nostalgisk när jag läser dem.

I vanliga fall brukar det vara Petra som letar efter mysterier, men i Fantomerna är det Peter som bestämt tycker att det är någonting skumt med Vlad Skurko. Och han tror inte på vampyrer.

Jag tyckte att det var kul att det återigen är ett julspel, precis som i Midnattsstjärnan, även om bokens fokus inte ligger på just julspelet. Var lite tveksam mot hela vampyr-delen i början, dock tänkte jag att Mårten också hade kommit med i vampyr-vågen. Men det blev ju bra.

Petrinideckarna är alltid en serie jag ser fram emot att läsa. Böckerna är fristående och måste därför inte läsas i ordning. Trots att serien främst riktar sig mot de i 9-12 års-åldern tycker jag inte att böckerna är förutsebara som många andra brukar vara. Fantomerna passar såhär till Halloween och jul, med vampyrer och julspel.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Fantomerna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s