Artemis

Artemis – Andy Weir
Originaltitel: Artemis (2017)
Typ av bok: Kartonnage
Längd: 343 sidor
Förlag: Bookmark

Synopsis från förlagets hemsida:
Månstaden Artemis är paradiset i rymden – för rika turister och excentriska miljardärer, alltså.

För Jazz är det alger till frukost, ölsubstitut på kvällen och en brits under marken. Till den dag hon erbjuds en oemotståndlig summa för att begå det perfekta brottet.

Men givetvis är inget så enkelt som det framstår. Jazz upptäcker snart att hon hamnat mitt i en konspiration för kontrollen av hela Artemis – och att hennes enda chans att överleva hänger på en plan som är betydligt mer riskfylld än det brott hon lovat att utföra.

Det här är den andra boken vi läser tillsammans på jobbet. Vi har läst två kapitel i taget och diskuterat två gånger i veckan. Det är lite annorlunda att inte få läsa hur långt man vill, att behöva lägga ifrån sig boken just som det blir som mest spännande. Jag kan tänka mig att läsa om den här boken någon gång i framtiden och mer läsa den i ett svep istället för att dra ut på den i nästan en månad.

Jag har tidigare läst The Martian av samma författare och skrivsättet i båda böckerna påminner mycket om varandra. Den största skillnaden mellan böckerna var att det var en tjej som var huvudkaraktären i Artemis. För det mesta så tycker jag att Jaz var en ganska skön karaktär, hon var ganska cool och rolig att läsa om. Men, det kändes som att Andy Weir försökte för mycket att göra karaktären trovärdig. Han fick inte till det riktigt och överkompenserade lite. Ofta var det ingenting jag tänkte på men så kom det någon kommentar (från huvudkaraktären om sig själv) som gjorde att jag hajade till och tänkte “just ja, det är en kille som har skrivit den här boken”. Om jag hade läst boken i ett snabbare tempo kanske det inte hade varit något jag hade lagt lika mycket vikt på, haft lite mer överseende med, men det var en punkt som ofta kom upp i bokcirkel-diskussionerna.

En annan sak som kom upp en del i våra diskussioner var att allt gick lite för lätt för huvudpersonen, speciellt i början av boken. Det var inte några direkta hinder, det mesta bara löste sig nästan av sig självt.

Det är en mycket spännande bok och jag läser gärna om den i eget tempo. Tycker du att det är häftigt med en koloni på månen tycker jag absolut att du ska plocka upp den och ge den en chans! Jag läser gärna mer om den här kolonin om det skulle komma någon mer bok.

Jag gav boken 3.5 stjärnor av 5 – jag tyckte mycket om den.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s