Måndag/Monday #55

Jag har alltid varit lite fascinerad av språk och har ofta tänkt att jag ska lära mig något nytt språk, vilket språk har ofta varierat lite. På högstadiet och gymnasiet läste jag tyska i skolan. Jag tycker att jag behärskar svenska, mitt modersmål, ganska bra och klarar mig utmärkt med min engelska. Tyskan förstår jag mer än kan prata själv. Förutom det jag läst i skolan så har jag faktiskt läst den första Harry Potter-boken på tyska. När jag var i Österrike för några år sedan slog jag därför till och köpte nästa bok i serien på tyska med. Efter den första tyska Harry Potter-boken blev det lite av ett samlande. När jag var i Spanien köpte jag den första på spanska och när ena bror var på Island fick jag en på isländska.

Nu i veckan som gått blev jag lite sugen på att ta tag i att läsa de där Harry Potter-böckerna. Så jag har faktiskt börjat att läsa den första på spanska och den andra på tyska. Eftersom jag knappt kan någon spanska alls och måste ta ganska stor hjälp av Google translate så har jag kommit ett och ett halvt stycke på första sidan. Min läsning när inkluderat ju självfallet att skriva ner lite ord som jag ska lära mig också så det blir inte bara läs, översätt, förstå och fortsätt. Detta är inte metoden jag läser på svenska och engelska, då (om det inte är något väldigt viktigt ord) brukar jag bara fortsätta när det är något ord som jag inte förstår, så det tar väsentligt mycket längre tid att läsa så här.

På tyska tar det, tack och lov, inte lika lång tid att läsa. Jag har inte läst så mycket längre där heller, jag har läst lite mer än en sida, men det känns lovande. Där är det mer en koll på om orden betyder det jag tror att de betyder. Jag vill öka ordförrådet där med men vi får se om jag lägger lika mycket energi på att anteckna ner orden också, jag tror det kommer kännas ganska långsamt i längden.

När jag sedan har tagit mig igenom dessa så kanske jag försöker mig på den på isländska med. Någon gång ska den bli läst med!

Vad läser ni på för språk?

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in måndag and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s