Divergent

Divergent
Divergent – Veronica Roth
Originalets titel: Divergent
Series: Divergent #1
Förlag: Modernista

Divergent är den första boken i en planerad trilogi. Andra boken Insurgent släpptes i maj 2012 på engelska, men jag vet inte när den kommer ut på svenska. Sista delen kommer ut hösten 2013.

Vi befinner oss i en värld där samhället är uppdelad i olika falanger. Folket får när de fyllt sexton göra ett test som ska hjälpa de i valet vilken grupp de ska tillhöra. De ärliga, De osjälviska, De fridfulla, De lärda eller De tappra.

Jag läste Divergent tidigare i år på engelska. Jag tittade tillbaka på min minirecension av boken för att se vad jag tyckte då jämfört med nu. Den största skillnaden är väl språket. Jag anser mig själv vara ganska bra på att läsa på engelska även om det är lätt att någonting går bort ibland. När jag läste boken på engelska tyckte jag att den var lite förvirrande i början. Jag tyckte att det blev för mycket information på samma gång om de olika falangerna så det tog ett tag innan jag säkert visste vilken som var vilken. Det här problemet hade jag inte när jag läste boken på svenska. Kanske var det för att jag hade läst boken på engelska innan, eller för att jag lättare tog till mig informationen på svenska.

Innan jag började läsa boken på svenska var jag lite rädd för att översättningen skulle vara lite sådär. Lite sådär så att jag skulle, utan att tänka på det, översätta dialogerna i huvudet till engelska för att de inte skulle låta så fåniga. Jag blev positivt överraskad. Jag var också till en början lite tveksam till hur det skulle fungera med de olika falangnamnen, om det skulle gå att direktöversätta dem, men det var ingenting jag tänkte på när jag väl läste boken. Katarina Falk har gjort ett bra jobb med översättningen.

Efter att ha läst Divergent började jag fundera lite på människors behov av att dela in andra i olika fack. I boken, vid valceremonin, berättar De osjälviskas ledare varför de är indelade i de olika falangerna.

”För många decennier sedan insåg våra förfäder att det inte var de politiska ideologierna, religionerna, raserna eller nationalismen som var orsaken till världens krig. De kom fram till att de snarare berodde på människors inneboende ondska. De delade in sig i falanger som hade som mål att utrota de element som de trodde var orsaken till disharmoni i världen” – s.36-37

Men, förr eller senare kommer det alltid någon som inte passar in i något fack. Vad händer då? Vi får i boken följa Beatrice. När hon gör sitt test visar hennes provresultat inte att hon bara tillhör en falang utan hon passar in i flera, hon är en divergent. En divergent är någonting farligt att vara i det här samhället och någonting som inte får komma ut, alltså måste hon välja en falang. Men vilken kommer hon klara sig bäst i? I vilken kommer hon att klara initieringen utan att hamna längst ner i samhällsstegen hos de falanglösa?

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Divergent

 1. Zozzo says:

  SV: Ja, det är jätteskönt att äntligen orka läsa igen! 😀 Okej, hoppas de är bra haha 🙂

 2. Ida says:

  Gillar du den? Jag har funderat på att köpa den.

  • Yrsha says:

   Ja, jag tyckte om den! Och vad jag har sett av andra bokbloggare tycker de allra flesta samma sak 🙂
   Jag har läst den både på svenska och engelska. Vet inte vilken jag föredrar, den svenska översättningen var väldigt bra.
   Om du är osäker kan du ju alltid låna den från biblioteket 🙂

 3. Jag älskade Divergent. Ser fram emot Insurgent på svenska som faan! 😀

  • Yrsha says:

   Ja, jag tycker att Divergent var riktigt bra! Började faktiskt läsa Insurgent på engelska (läste ju Divergent på engelska först också), men sen kom det någon bok i vägen så jag tror att jag väntar tills den kommer ut på svenska och läser klart den då. Om översättningen var i den här kvalitén så gör det inte så mycket 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s