Några minirecensioner

Jag var visst lite frånvarande ett tag. Den mesta energin blev lagd på min andra blogg, som är lite mitt jobb. Men, här kommer lite minirecensioner så hoppas vi att jag kan hålla mig ikapp sen. Vi provar?

Rör mig inte - Tahereh MafiRör mig inte – Tahereh Mafi

Original titel: Shatter Me (2011)

Serie: Första boken i en serie

Förlag: Wahlströms

Jag tycker att det är en bra historia. Det utspelar sig i ett framtidsliknande samhälle som är  en diktatur och är dystopiskt. Jag har läst den tidigare på engelska, men uppfattade vissa saker olika. På engelska tänkte jag inte på att språket var lite annorlunda. Det förekom ganska ofta meningar som i vanliga fall innehåller kommateringar. Ett exempel på detta är ”Mörkblå ögon mörkbrunt hår skarp käklinje stark smal kroppsbyggnad.” Det är inte så att det är någonting jag störde mig på, jag tyckte om det. En annan sak som jag tänkte på är att på svenska kändes den mer kärlek. Jag vet inte hur jag ska förklara det utan att avslöja för mycket av boken, men det kändes nästan lite för mycket på sina ställen. På svenska, alltså.

Men, likadant på båda språken är att jag tyckte bäst om slutet. Det var först i slutet som jag tyckte att det började ta fart. Jag hoppas att det betyder att fortsättningen håller samma stil.

Andra boken i serien, Rädda mig inte, är planerad att släppas på svenska i april 2013.

The Maze RunnerThe Maze Runner – James Dashner
Original titel: The Maze Runner (2010)
Serie: The Maze Runner #1
Förlag: Ember (Random House)

Den här serien har jag hört mycket bra om. Men jag är inte lika såld. Jag tyckte att den var helt okej. Det är en bok där man vet precis lika mycket som huvudpersonen, och han vet ingenting.

Mot slutet, när allting verkade gå mot en upplösning var det svårt att lägga ifrån sig boken. Men, ja. Helt okej var den, men jag vill nog veta vad som kommer komma härnäst. Vill veta meningen med labyrinten, varför de blev skickade dit.

Andra böcker i serien: The Kill Order (utspelar sig innan The Maze Runner, men kom ut efter) The Scorch Trials (#2).

Född till hjälteFödd till hjälte – Rick Riordan
Original titel: The Lightning Thief
Serie: Percy Jackson #1
Förlag: Bonnier Carlsen

Det här är en bok som jag hade tänkt läsa länge innan jag väl tog och läste den. Anledningen till varför jag väntade var på grund av att jag inte kunde bestämma mig för om jag skulle läsa den på svenska eller engelska. Men så stod den där i hyllan på biblioteket och tittade på mig. Så den fick följa med hem.

Vad tyckte jag då? Jag tyckte att den var bra. Den gick fort att läsa. Kul att läsa en historia med grekiskt mytologi som omväxling. Det jag hade att invända emot är att Percy i den här boken var 12 år. För det mesta kändes han äldre, men sen på sina ställen var han inte den smartaste, men det är ju okej, för han var ju bara 12. Eller? Som jag förstår det blir han ett år äldre i varje bok.

Andra böcker i serien: Monsterhavet (#2), Titanens förbannelse (#3), Kampen om labyrinten (#4), Striden om Olympen (#5)

Det finns det en serie med Percy Jackson som utspelar sig efter det här, men den finns inte översatt till svenska, vad jag vet.

Bridal BedlamBridal Bedlam – Diana G. Gallagher
Original titel: Bridal Bedlam (1999)
Serie: Sabrina, The Teenage Witch #23
Förlag: Pocket Books (Simon & Schuster UK) (handlingen hittas här)

Det här är en såndär serie jag ville läsa när jag var mindre, men aldrig gjorde. När jag då gick förbi boken i en second hand-butik, köpte jag boken för en femma. Tänkte att jag kunde ju få läsa den i alla fall.

Boken är baserad på tv-serien, detta är inte alltid ett bra tecken. Av erfarenhet brukar böckerna vara bättre åt andra hållet – när tv-serien är baserad på böckerna. Jag har inte sett tv-serien, men det spelar ju ingen roll.

Det började inte jättebra, redan på tredje sidan stod det ”Sabrina was a teenager. Housework was not on her list of things to do under any circumstances.” Jahaja, är det så tonåringar är?

Engelskan var lätt att förstå, och karaktärerna var ganska platta. Detta är i och för sig 23:e boken i serien, men de är fristående så det borde inte spela någon roll i detta avseende. Och den riktar sig väl inte riktigt till min åldersgrupp. Bästa karaktären i boken var nog den pratande katten Salem. Det var kul att få läsa en bok i serien till sist, men det är inte någon serie jag känner mig manad att fortsätta läsa.

Elakt skvallerElakt skvaller – Carolyn Keene
Original titel: Love Times Three (1989)
Serie: River Heights #1
Förlag: Wahlströms (synopsis finns på engelska här)

Jag snubblade över den här boken i en second hand-affär och såg att den hade samma pseudonym-författare som Kitty-böckerna. Det visade sig att det här är en spin-off serie som handlar om Kittys granne Nikki. Kitty nämns bara i prologen, men här får man veta att Nikki var med i ett fall som Kitty löste. Efter att ha googlat en liten stund hittade jag också boken den här serien uppstod ur; Kitty och grannflickans hemlighet.

Jag tycker att Kitty-serien är bättre än den här. Jag tycker att den här var lite löjlig. Löjlig, som gjorde den rolig (fast det var nog inte avsikten när den skrevs). Nja, jag skulle inte säga att den var särskilt bra. Jag förstår nog varför bara två blev översatta till svenska.

Andra boken i serien heter I egen fälla, på engelska finns det ytterligare 14 stycken.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Några minirecensioner

 1. Tack så mycket för din fina kommentar. Blev så himla glad. Jag följer din blogg på bloglovin nu och jag är så himla glad att jag kom till din blogg. Ser fram emot alla dina inlägg!! Varför har jag inte sett din blogg innan?!?!?! Blind är det jag har varit, haha. Trevlig helg på dig! :3

  • Yrsha says:

   Jag gör väl inte så mycket väsen av mig? 😉
   Börjar ofta skriva kommentarer och slutar ofta med att jag tänker “nej, det var väl inte någon givande kommentar” och tänker att jag tar det någon annan gång istället. Tack för att du vill titta förbi! 🙂

 2. Oj glömde säga att jag ser också fram emot Rädda mig inte!!! 😀

 3. thillda says:

  Hej, just nu har vi en tävling på Bokgläntan där man kan vinna bland annat 150 kr i presentkort. Vi har skrivit om texten på låtar så att de handlar om böcker och tävlingen går till så att man ska gissa vilka böckerna vi sjunger om är:)
  Kika gärna in: http://bokglantan.wordpress.com/2013/02/12/tavling-4/

 4. Zozzo says:

  SV: Tack så jättemycket! Åh, vad kul! Jag visste inte ens att det fanns bokbloggar förrän då jag bestämde mig att börja bokblogga. Jag visste inte att du jobbade med att bokblogga för en tidning :O Verkar ju jättekul! 🙂

  • Yrsha says:

   Tänk dig då hur jag kände mig när jag hade bloggat ett tag och inte visste att andra svenska existerade? Hitade de engelska först. 😛
   Det är jättekul att jobba med att bokblogga! Att få jobba med någonting man älskar, dock blir den här bloggen (Have You Read This One) lite lidande av det. 😛

 5. Zozzo says:

  SV: Haha, nej gud vad tråkigt det måste ha varit. Det roligaste med bokbloggandet är ju helt klart att man är med i en grupp av massa andra bokbloggare med samma intressen, så det var ju tur att du hittade de andra senare 😀 Åh, låter jättekul! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s