Drömgångare

Drömgångare

Drömgångare – Samantha Shannon
Original titel: The Bone Season (2013)
Serie: Bone Season #1
Förlag: Modernista
Författarens blogg

Paige är en drömgångare. Hon råkar döda en vakt. Det kanske inte är så bra med tanke på att hon redan genom att bara finnas till bryter mot lagen. Hon flyr, men ja, blir tillfångatagen – annars hade det inte blivit så mycket av historien.

Vill ni veta mer om vad boken handlar om så hänvisar jag er till förlagets hemsida.

Mitt första intryck av den här boken var saker jag fick reda på innan jag öppnade boken. Samantha Shannon är född 1991, det här är hennes debutroman. Hon har skrivit ett kontrakt (för mycket pengar) för de tre första böckerna i serien som är planerad att ha sju delar. Boken är såld till (minst) 18 länder och filmrättigheterna är sålda. När släpptes boken på originalspråk? Den 20:e augusti 2013. Det, om något, visar att människor i den här branchen tycker att det här en bok som det kommer att gå bra för, den här är värd att satsa på.

Mina förväntningar på boken var alltså ganska höga. Den verkade lovande och jag hoppades att jag skulle tycka om den. Turligt nog föll den mig snabbt i smaken.

Man fastnar snabbt i historien. Vi är i en framtida värld, 2059, med lite övernaturliga inslag och främmande varelser. Den är annorlunda och nytt, man vill veta mer. Vad är Scion, klärvoajant och refait för någonting?

Tummen upp för att huvudpersonen inte är 16 år. Den är visserligen inte amerikansk, de ungdomsböckerna tenderar ofta till att ha en huvudperson som är 16 år gamla. Paige är 19, om jag inte minns fel. Det är inte bara “hon är inte 16!” utan det känns annorlunda. Kanske är det att det känns trovärdigare, att huvudpersonen faktiskt känns som 19 istället för att det skulle vara 19 “bara för att”.

Jag frågar mig själv om serien kommer att hålla i sju böcker? Jag tror nog att den skulle kunna hålla i de tre böcker som hon har skrivit kontrakt på, men sen vet jag inte. Man kan inte dra ut på en historia hur länge som helst. Men jag antar att det bara är att vänta och se. Nästa bok kommer jag definitivt att läsa när den kommer.

Sammanfattningsvis: den är spännande, annorlunda, ny och svårt att lägga ifrån sig.

Tack Modernista för recensionsexemplaret!

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s