Mitt (inte så) perfekta liv

Book cover: Mitt inte så perfekta liv

Mitt (inte så) perfekta liv – Sophie Kinsella
Translator: Elisabet Fredholm
Original title: My Not So Perfect Life (2017)
Publishing house: Printz Publishing

Beskrivning från förlagets hemsida:
Enligt Instagram lever Kate Brenner verkligen det perfekta livet, med en våning i London, en glamourös karriär i PR-branschen och dagliga äventyr. Fast det är inte riktigt sanningen …
I verkligheten hyr Kate Brenner ett pyttelitet rum utan plats för kläder, pendlar långväga till sitt otacksamma assistentjobb och livet hon visar upp på sociala medier är inte hennes eget. Men det kan ju bli, någon gång. Eller?
En dag händer det värsta tänkbara: Demeter, Katies omåttligt lyckade chef, ger henne sparken. Katie tvingas lämna London och återvända till sina föräldrars gård på landsbygden. Väl där bestämmer hon sig för att börja om på nytt och använda sitt PR-sinne till att hjälpa föräldrarna förvandla gården till en lyxcamping för stressade stadsbor som behöver en paus. Idén blir en succé, affärerna går strålande och Katie börjar faktiskt trivas med livet igen – fram tills den dag då en oväntad gäst checkar in: hennes gamla chef Demeter.

Den här boken är i allra högsta grad relevant i dagens samhälle och har ett viktigt budskap. Allt är inte alltid som det ser ut. Här är det inriktat på sociala medier. Vi väljer att lägga ut bilder och väljer att bara visa en del av sanningen. Den som ser bilden i nästa steg ser det som en sanning för den ser inte vad som finns utanför bilden. Huvudkaraktären Katie är skyldig till båda sakerna, hon lägger upp bilder som inte är sanna (men kanske inte direkt hävdar att det är sant men säger inte heller att det inte är det) och tror på det glamourösa hon ser i andra bilder. Hon tror att hon ser  perfekta liv.

Budskapet går att applicera på mycket. När jag började på universitetet hade vi en gästföreläsare som pratade om studieteknik, prokrastinering och tog upp jämförelsen med andra. Det kanske verkar som att alla andra i klassrummet vet allting, att de är “smarta” och bara tar in det föreläsaren säger utan att behöva läsa någonting själva. Det är inte så att man berättar för sina studiekompisar (i alla fall inte i början) att man har suttit hemma och pluggat hela kvällen, man berättar istället om den där filmen man såg eller det där gympasset man gick till efteråt. Det är inte så att man lär sig någonting utan att behöva lägga ner tid, de andra är inte naturbegåvningar.

Tillbaka till boken. Nu när jag sitter och skriver den här recensionen tänker jag att det skulle nog göra sig bra som en bokcirkelbok (note to self: säg det till mormor), det finns mycket att diskutera i den. Både om det “perfekta livet” men också relationen till hennes pappa. De älskar varandra och är egentligen ganska nära varandra, men man måste prata om saker med varandra om det känns dåligt.

Jag tycker att karaktärerna i Mitt (inte så) perfekta liv är väldigt sympatiska och det är lätt att tycka om dom. Katie gjorde ibland lite konstiga val, till exempel det där med träsket –  hade hon ramlat av sig själv så kanske jag hade tyckt att det var mer okej. I huvudsak tyckte jag ganska bra om henne.

Det är inte en ny Karriär och köksbesvär (numera under namnet En skopa kärlek), som fortfarande är min favourit-Kinsella-bok men jag tyckte mycket om den ändå.

Andra böcker jag rekommenderar av Sophie Kinsella: Flickan från tjugotalet, Mina hemligheter, Mitt nya jag, Nya kontakter

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s