Kungen är död

Kungen är död

Kungen är död – Ellery Queen
Translator: Håkan Andersson
Original title: The King is Dead (1952)
Series: Detektiv Ellery Queen #23, Klassikerserien #2
Andra böcker i klassikerserien: Perry Mason och fallet med den anklagade advokaten, Huset som saknade nyckel
Publishing house: Deckarhyllan

Deckarförlaget är bra på att skriva förord. I den här berättar de bland annat lite om kusinerna som ligger bakom pseudonymen Ellery Queen. Jag hoppas att jag kommer att få läsa fler av deras förord snart.

Början kändes till en början lite långdragen. Det tog en stund innan man fick börja nysta in sig i själva mysteriet eftersom Ellery Queen och hans far kommissarien måste transportera sig till ön och läsaren måste få en uppfattning om miljön. Det var en intressant uppbyggnad av ön och jag hade gärna fått veta mer om den men de hade kunnat väva in mer av mysteriet i beskrivningen av miljön redan från början.

Om början gick lite långsam så gick slutet däremot ganska fort, när Ellery Queen fick en tråd att följa gick det snabbt. Kanske lite för fort. Det kändes som det saknades lite i uppnystandet, som att läsaren lämnades med frågor fortfarande obesvarade. Till exempel, varför var A fängslad?

Kungen är död är en bok jag kan tänka mig att läsa igen, om inte annat för att se om jag missade någonting i uppnystandet som gör att det inte känns lika hastigt avslutat. Jag är lite förvånad över att den inte har blivit översatt tidigare.

I slutet av boken fanns det en novell: Bröllopsdagen (originaltitel: Wedding Anniversary (1967) ). En liten trevlig historia. Eller, det är ju någon som dör så just det är kanske inte så lustigt. Historien tar en oväntad vändning på slutet. Gillar den.

Kungen är död är min första Ellery Queen-bok. En av sakerna jag gillar med pysseldeckare av det här slaget är att det inte gör någonting att man hoppar rakt in i en serie. De är fristående allihop. Jag är minsann lite sugen på att läsa fler historier med dessa filurer.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s