Huset som saknade nyckel

Huset som saknade nyckel

Huset som saknade nyckel – Earl Derr Biggers
Translator: Håkan Andersson
Original title: The House Without a Key (1925)
Series: Charlie Chan #1, Klassikerserien #3
Publishing house: Deckarhyllan

Det här är en bok som har lite av varje. Mord, mysterium, spänning, kärlek, miljöbeskrivningar och mysfaktor.

Det är kanske inte en bok som man sitter klistrad vid tills den är utläst, utan mer en småtrevlig bok som man gärna tar upp när man får lite tid över.

Förutsägbar? Nej. Nu är jag ioförsig inte en person som brukar lista ut vem det är som är den skyldige i förväg, jag vet faktiskt inte hur mycket jag funderar på det under själva läsningen. I det här fallet kunde jag efteråt tänka att “ja, om man tänkte på det där var det ganska självklart vem det måste ha varit”, men samtidigt fanns det andra faktorer som gjorde det till synes omöjligt, kanske därför jag inte tänkte tanken. Det låter kanske en aning kryptiskt, men man vill ju inte bli spoilad om vem den skyldige är innan man ens har hunnit läsa klart recensionen och hunnit tänka tanken att man vill läsa boken.

Miljöbeskrivningarna var inte några av de långa och tråkiga som man oftast skummar igenom, utan det var lite meningar som var inpetade här och var och som gav Hawaii känslan att vara lugnt, trevligt och vackert. Till skillnad mot fastlandet är det ett lugnt tempo på ön, det får ta den tid det tar med saker.

Jag tyckte att det var lite roligt att de pratade om 1880-talet, som då är 40 år innan den här utspelar sig. Det var en av de sakerna som påminde om att det här boken är så pass gammal som den är, annars var det väldigt lätt att tänka att den utspelar sig ganska många år senare.

Här och var i texten fanns det lite fotnötter som förklarade vad personerna i boken refererade till eller bara en anmärkning på en miljöbeskrivning som jag annars inte hade förstått. Det är en bra tanke och jag ser gärna att det dyker upp i fler böcker framöver. Det hjälper läsaren och det visar också att översättaren är intresserad av och har en kunskap om vad som översätts. Det var intressant, och rolig information, många av sakerna hade jag nog bara läst förbi utan att tänka på att det kunde ligga någonting mer bakom. Liksom i Perry Mason och fallet med den anklagade advokaten tyckte jag att förordet var intressant.

Om jag inte hade vetat om att serien kretsar kring Charlie Chan hade jag trott att det var John Quinsy som var huvudpersonen. Charlie Chan befinner sig mer i bakgrunden, jag hade gärna sett lite mer av honom för att lära känna honom mer.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Huset som saknade nyckel

  1. Emme says:

    SV: Jag får kanske göra det! Nej jag tror många har dragit sig för att läsa den för att den vid första anblick inte ser så lockande ut kanske. Men vem vet, du gillade den, då kanske jag också gör det! Så fort min boklista för i år är avklarad ska jag ta mig an den! 😀 Tack för tipset! ^^

  2. Pingback: Kungen är död | Have You Read This One?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s