Att lyssna på böcker

Jag tror att jag har lyssnat på böcker så länge jag kan minnas. Antalet olika böcker jag har lyssnat på är inte så många. När jag var liten lyssnade jag på samma böcker om och om igen; Matilda av Roald Dahl och Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett.

Framför allt så lyssnade jag, tillsammans med lillasyster, på Harry Potter. Vi lyssnade mycket när vi städade och pysslade men främst när vi skulle sova. Det var perfekt att lyssna på band för om man somnade innan sidan var slut så var det inte så jobbigt att hitta tillbaka nästa gång.

Just nu provar jag att använda en tjänst där man kan lyssna på ljudböcker i mobilen. Jag tror att jag är kräsnare i valet av en ljudbok än när jag väljer en fysisk bok. Det är många olika faktorer som ska passa rätt med varandra.

För det första: vad är det jag gör samtidigt som jag lyssnar på ljudboken? Hur stor koncentration kräver den icke-lyssnande delen? Just nu lyssnar jag mest när jag kör bil eller pysslar med något. Framför allt när jag kör bil får det inte vara en för krävande bok. Det måste gå att missa några sekunder när min koncentration krävs till någonting annat. Jag lyssnar då gärna på böcker jag har läst förut, då kan jag redan historien och det gör ingenting om jag missar en liten bit.

För det andra: uppläsaren spelar stor roll, den sätter prägel på hela boken. Det kan göra att man inte gillar boken fast man tyckte om den när man läste den själv.

Minirecensioner på några av böckerna jag lyssnat på hittills:

Happily Ever After av Kiera Cass. Det var små noveller till serien The Selection. Det var olika uppläsare till varje historia. Någon novell tyckte jag nog var lite långsam och det var olika kvalité på uppläsarna.

A Meditation on Murder av Robert Thorogood. Inläsare Phil Fox. Till just den här boken tyckte jag inte att Phil Fox passade som inläsare. Boken, som hör ihop med tv-serien Mord i Paradiset, utspelar sig på en ö där invånarna har franska som modersmål. I tv-serien innebär detta att alla födda på ön pratar med fransk brytning. Phil Fox lyckades inte riktigt med sin franska brytning, det lät snarare som att de karaktärerna var lite mindre smarta. A Meditation on Murder är kanske en bok jag hellre läst som fysisk bok. Nu tyckte jag att själva grundhistorien var bra, men det var lite repetitiv och långsam. Jag föredrar tv-serien framför boken.

Fantastic Beasts and Where To Find Them av Newt Scamander (J.K Rowling). Inläsare Eddie Redmayne. Det har aldrig blivit av att jag har läst den här förut (trots att den funnits i huset i jag vet inte hur många år) så när jag hittade den i ljudboksappen slog jag till. Jag är inte jättebra på skådespelare så jag förstod inte innan jag började lyssna på boken att det var skådespelaren som spelar Newt Scamander som läste. Filmen Fantastic Beasts and Where to Find Them är min favoritfilm i Harry Potter-filmvärlden så jag blev väldigt glad när jag kände igen rösten. En form av lexikon är kanske inte det roligaste att lyssna på men jag tyckte att det funkade med den här. Hade den varit längre kanske det hade blivit för långrandigt att lyssna på. Bäst var kanske förordet och introduktionen.

Murder With a Cherry on Top av Cyntia Baxter, inläst av Rebecca Mitchell. Det här hade jag nog också hellre läst. Jag tyckte inte riktigt om inläsaren. Huvudpersonen har precis öppnat en glassrestaurang, och jag förstår att hon älskar glass men att hon varje gång ska kalla den “irresistable” (i huvudet) blir lite fånigt. Jag kanske ger serien en chans till, men då vill jag nog läsa den själv. Jag gillar idéen med mord och glass men den hade gärna fått vara lite mer realistisk.

I många fall föredrar jag att läsa den riktiga boken men har man händerna fulla med annat är det trevligt att kunna ta del av en historia ändå. Kräsen är jag visst i alla fall.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s