Elementary, She Read

Elementary, She Read – Vicki Delaney
Uppläsare: Kelly Clare
Original title: Elementarty, She Read (2017)
Serie: Sherlock Holmes Bookshop Mystery #1
Nästa bok i serien: Body on Baker Street
Typ av bok: Ljudbok
Längd: 8 timmar, 25 minuter
Förlag: Dreamscape Media, LCC

Gemma Doyle, a transplanted Englishwoman, has returned to the quaint town of West London on Cape Cod to manage her Great Uncle Arthur’s Sherlock Holmes Bookshop and Emporium. The shop—located at 222 Baker Street-specializes in the Holmes canon and pastiche and is also the home of Moriarty the cat. When Gemma finds a rare and potentially valuable magazine containing the first Sherlock Holmes story hidden in the bookshop, she and her friend Jayne (who runs the adjoining Mrs. Hudson’s Tea Room) set off to find the owner, only to stumble upon a dead body. The highly perceptive Gemma is the police’s first suspect, so she puts her consummate powers of deduction to work to clear her name.

Så, Gemma Doyle (som kanske eller kanske inte är på något sätt släkt med Arthur Conan Doyle) äger en Sherlock-bokhandel tillsammans med sin farbror Arthur och Jayne Wilson. Jayne har ett café som sitter ihop med bokhandeln, också den Sherlock-inspirerad. Till en början var det lite mysigt att det var en massa Sherlock-prat men efter ett tag började det kännas lite repetitivt. Det var inte bara böckerna om Sherlock som fanns i butiken utan det fanns också böcker som på något sätt hade en Sherlock-anknytning och prylar och figurer som hörde till olika filmatiseringar. Det kändes som att det var samma saker som nämndes om och om igen. Om det börjar kännas repetitivt halvvägs in i den här boken, orkar man med det i nästkommande delar?

Conan Doyles Sherlock-karaktärer återfinns här på något sätt. Till exempel har vi Gemma som vår Sherlock, Jayne som John, vi har den jobbiga polisen i båda fallen (som jag inte är säker på hur det stavas här, men det är i princip samma namn) och katten råkar heta Moriarty. Tillsammans med det övriga Sherlock-pratet i boken så känns det nästan för mycket.

Trots att Gemma och Jayne är bästa kompisar och kompanjoner så känns det inte som att de känner varandra. Att Gemma kanske inte alltid är så socialt kompetent och inte alltid förstår Jayne är kanske att vänta med Sherlock-referensen, men de är så åt båda hållen. Det är som att de precis har träffat varandra. Författaren berättar för mycket för oss och jag tror att det är här hela problemet ligger. Gemma är förstaperson i berättandet och hon förklarar sina handlingar och beteenden på ett sätt som jag inte tror att hon skulle göra i sitt eget huvud, det känns inte som att hon känner sig själv heller. Det känns helt enkelt som att författaren berättar för mycket för mig, jag vill kunna dra egna slutsatser och tänka själv. Författaren använder Gemma till att beskriva saker som händer eller är runtomkring, det känns inte riktigt som att hon har bestämt sig för hur hon ska berätta historien. Det kanske skulle fungera bättre med ett helikopterperspektiv?

Det var en helt okej bok att lyssna på och ha i bakgrunden när jag gjorde annat. Kanske ger jag serien en till chans när jag har fått lite distans till den här boken. Ett litet plus i kanten för att uppläsaren var brittisk, precis som huvudkaraktären trots att den utspelar sig i USA.

Jag gav boken 2 av 5 stjärnor – den var okej.

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s