Veckouppdatering #78

Efter att jag i en kurs hamnat på uppgiften att jämföra läsupplevelsen på en läsplatta mot andra skärmar fann jag mig väldigt frestad att införskaffa mig en läsplatta, någonting jag tidigare har varit ganska tveksam till. För två veckor sedan kom min läsplatta och jag är mycket nöjd med det jag provat än så länge.

En av tveksamheterna mot en läsplatta har varit det här att det inte riktigt känns som att jag läser en bok om jag läser den på plattan. Jag har också varit lite tveksam till att köpa e-böcker, om jag köper en bok vill jag nog helst ha den som en “riktig” bok och när det gäller svenska böcker så kostar de ofta lika mycket som en fysisk bok. Jag lånar i vanliga fall mycket på biblioteket och vill helst välja ut de där böckerna som jag verkligen tror att jag kommer tycka om (om de inte är billiga i andra hand) om jag ska köpa en ny bok.

Men, när jag gjorde mina efterforskningar hittade jag att Storytels platta numera också stödjer att lägga in egna böcker. Jag är redan en prenumerant hos Storytel (även om jag mest benämner det som “min ljudbokstjänst”) så jag har tillgång till alla deras ljud- och e-böcker så att kunna utnyttja läs-delen på en läsplatta lät verkligen inte dumt. Nackdelen med den plattan är att när jag inte längre är medlem där så tror jag inte att jag kan utnyttja deras bibliotek. När den dagen kommer så får jag väl skicka vidare plattan till någon annan som har användning för den. Lägga in egna böcker? funderar ni kanske nu eftersom jag precis sa att jag inte var intresserad av att köpa böcker. Ja, det kanske har hänt att jag har införskaffat en bundle med böcker någon gång och jag kan inte lova att jag inte kommer att införskaffa fler i framtiden så jag vill ju inte stänga några bokdörrar.

Jag skulle ju kunna läsa alla dessa e-böcker på mobilen men jag har liksom aldrig riktigt tyckt om att läsa långa stunder på mobilen även om det har hänt att jag gett mig på att läsa en bok där någon gång ibland. Mina efterforskningar i kursen visade också att läsning på mobilskärmar kan efter lite längre lästid resultera i bland annat både huvudvärk och ögontrötthet så det verkar ganska rimligt att det inte är min favoritläsplattform.

Har det tickat in en mängd nya böcker i min Storytel-hylla sen jag beställde min läsplatta? Ja. Jag började skriva det här inlägget förra veckan när plattan var lite nyare och det tickar på nya böcker ganska snabbt så det var inte länge bilden nedan var de senaste.

En sak som lockar mig när jag letar efter en bok i Storytel-biblioteket är när det dyker upp flera böcker med samma titel. I bilden ovan till exempel finns det tre stycken Timglaset, kanske dyker det upp en recension på tre stycken Timglaset i framtiden?

Av böckerna på bilden har jag läst ut When Dimple Met Rishi (jag gillade den väldigt mycket, den var mycket söt) och börjat lyssna på The Secret, Book & Scones Society. Dessutom har jag hunnit läsa ut Pratar så fort jag kan av Lauren Graham och påbörjat boken Högt spel av Leigh Bardugo.

Högt spel började jag läsa för något år sedan, kom av mig då någon annan bok kom emellan, och behövde sedan lämna tillbaka den till biblioteket. Samtidigt har jag och pojkvännen börjat titta på tv-serien Shadow and Bone som är baserad på dels Högt spel-serien och en annan serie som börjar med Ljusets makt, båda av Leigh Bardugo. Ljusets makt har jag inte läst men den har passande nog hoppat in Storytel-hyllan med. Jag gillar både boken och serien och än så länge har jag inte haft någon svårighet att hålla isär de då de är ganska olika.

Vad läser ni just nu? Har ni någon läsplatta?

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in måndag and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s