Perry Mason

Allt började med att min far köpte hem den första säsongen av den gamla tv-serien Perry Mason. Det fina introt, i svartvitt såklart, finns att hitta på youtube. Måste uttrycka min glädje över tv-serien lite innan jag börjar med boksnacket. Perry Mason spelas av Raymond Burr (imdb | Wikipedia). Det är författaren Erle Stanley Gardner själv som har valt ut Raymond Burr. Måste säga att Gardner har gjort ett utmärkt val. Efter att jag har läst böckerna tycker jag att tv-serien följer böckerna väldigt bra. Gardner var för övrigt också advokat, vilket förmodligen bidrar till att det här extra finns med i både tv-serie och böcker. Gardner visste vad han skrev om.

Nästa gång jag stötte på Perry Mason var i mina morföräldrars källare. Jag hittade Perry Mason och fallet med den tvivelaktiga tanten. Jag fastnade efter att ha läst den. Det blev att leta i antikvariat och titta runt på internet för att hitta gamla Perry Mason-böcker, det var ett tag sedan de trycktes. När jag sökte runt lite, nu när jag skriver det här inlägget, såg jag att adlibris säljer nytryckningar på engelska.

Men vad är det som gör att jag tycker om dem? För det första så har jag inte läst någonting nyskrivet som liknar den här serien det minsta. Det är en helt annan klass på dem. Perry Mason är en försvarsadvokat som specialiserar sig på mord. Ofta verkar det vara hopplösa fall och åklagaren Hamilton Burger, som nästan alltid är med, tror sig ha besegrat Perry Mason i de flesta fallen. Några fler som vi ofta får träffa i böckerna är Masons sekreterare Della Street, privatdetektiven Paul Drake (som ofta får väldigt lite sömn) och kommissarie Arthur Tragg.

Trots att jag hittills bara har läst Perry Mason-böckerna på svenska, och inte på originalspråket, tycker jag att språket är i en klass för sig. Det kanske inte ansågs ha så hög klass på böckerna då. Det kom ut ofta och de var förmodligen översatta snabbt. Men jag tycker att det är trevligt språk i böckerna. Det används ord som så många kanske inte använder i dag. Det gillar jag.

Jag skaffade mig en citatbok i början av året. Sedan jag skaffade den har jag samlat på citat, däribland från Perry Mason. Tänkte att jag skulle dela med mig av några av mina favoriter.

“Om ni inte kan fråga ut ett vittne så att det inte uppstår några kryphål, kan jag inte förstå varför vittnet frivilligt ska skynda till er hjälp”
– Perry Mason när han bli förhörd av Hamilton Burger i Fallet med den solbadande blondinen s. 183

“Det fanns ett firmanamn instämplat i glaset på enda sidan av flaskan. Det var en kemisk sockerersättning. Om ni funderar på att gå er i vikt kan jag inte nog rekommendera det medlet. Och att döma av er ansiktsfärg tror jag det vore bäst om ni gick ner femton kilo.”
– Perry Mason till Hamilton Burger i Perry Mason och den pryda patienten s. 59

“Jag skulle vilja säga att ni lider av en viss näringsbrist”, sade Mason och log kyligt.
“Hur så?”
“Ni lapar inte i er tillräckligt av den grädde som alstrar vanlig mänsklig vänlighet.”
– Perry Mason och Mrs Newborn i Perry Mason och den pryda patienten s. 70-71

I en av de senare böckerna jag läst, som jag för övrigt har en recension på här, hittade jag ett citat som jag tycker träffar serien mitt i prick.

– Det är vad jag får för att jag sa till min sekreterare att ringa till polisen, sa Mason harmset.
– Nix, det är vad ni får för att ni hittar så in i vassen mycket döda kroppar. Ni kutar omkring för mycket. Enligt sergeantens mening borde ni sitta stilla på ert kontor och låta folk komma till er. Ni är jämt i eldlinjen någonstans, och ni har en enastående förmåga att befinna er på platsen när någon blir avlivad.
-Perry Mason samtalar med en konstapel i Perry Mason och den grinande gorillan s. 110-111

Advertisement

About Yrsha

I love reading, writing and sending letters and postcards. I have (too) many plants and enjoy being out in the forest.
This entry was posted in Swedish and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Perry Mason

  1. Pingback: Perry Mason och den grinande gorillan « Bokars blogg

  2. Pingback: Augusti 2012 « I read quite a lot

  3. Pingback: Nyöversatt Perry Mason | Have You Read This One?

  4. Pingback: All Grass Isn’t Green | Have You Read This One?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s